Nederlandse boeken, Recensies

Rollenspel

Rollenspel

Rosemarijn Milo

25 juni, 2024 by Antoinette

Waardering: 4 uit 5.

Rollenspel is alweer het vijfde boek van de zeven boeken welke Rosemarijn Milo al schreef die ik mocht lezen van haar. Eerder las ik al haar drieluik over haar familiegeschiedenis en het bijzondere verhaal Voordat alles beter werd. Nu was Rollenspel aan de beurt waarin ze over haar eigen leven schrijft. Was het voor haar een rollenspel of speelde andere factoren mee in deze beleving?

Milo neemt de lezer in Rollenspel mee in haar levendige maar ook rijke leven. Zo laat ze de lezer meelezen in de briefwisselingen die ze had tot aan de dood van haar penvriend Hans. Pas jaren later ontmoeten ze elkaar, maar wat was deze vriendschap belangrijk voor haar. Daarnaast lezen we over de Rosemarijn die zus is, echtgenote in 4 verschillende huwelijken, moeder, dochter en nog zoveel meer. Elke keer besluit ze voor zichzelf te kiezen ondanks dat dit haar niet altijd in dank wordt afgenomen. Wat een rijk maar bewogen leven heeft Milo achter de rug en de keuzes die ze maakte waren niet altijd makkelijk, maar hebben wel haar leven getekend.

Wie de trilogie over haar familiegeschiedenis heeft gelezen zal meerdere verhalen die ze in Rollenspel herkennen. De meeste keren verwijst ze ook naar deze boeken voor meer en uitgebreidere informatie. Enerzijds begrijp ik de keuze om deze geschiedenis in dit boek ook te benoemen, al had ik hierdoor wel het idee al een deel van haar leven te herkennen. Dit maakte dat ik met gemengde gevoelens dit boek las. Was het niet teveel een herhaling van zetten? Maar anderzijds als Rollenspel het eerste boek is welke je leest van Milo dan is het weer heel logisch.

Rollenspel is dit keer ook weer geschreven met de zo herkenbare stijl van Milo. Ze schrijft heel beeldend en met momenten ook indringend. Je voelt haar doorzettingsvermogen maar ook het gemis van haar broers. Toch staat elke keer weer als een paal boven water dat ze haar keuzes voorrang geeft. Ze maakt soms verkeerde keuzes, maar in de basis is een standvastige vrouw met ballen. Ik vermoed dat als ik Milo in het dagelijks leven zou kennen, ze een enorm inspirerende vrouw is om mee te praten. Naast advocaat is ze ook rechter geweest. Maar ook celliste was een grote droom van haar.

Milo kan trots zijn op hoe ze haar levensgeschiedenis weet op te tekenen en dit tot een levendig verhaal weet te maken voor de lezer. Als je niet beter zou weten dan lijkt het of je leest over een fictieve vrouw die dit leven zomaar heeft geleefd en nog leeft. Nu heeft ze de rol als echtgenote, moeder en oma, maar natuurlijk ook als auteur. Ik heb genoten van Rollenspel al voelde ik wel enige twijfel omdat dit boek hangt aan de trilogie en toch apart hiervan is geschreven. Desondanks is het boek gewoon intrigerend en vraagt het om gelezen te worden. 4 sterren uiteindelijk voor Rollenspel.

* Disclaimer: met dank aan Uitgeverij U2pi uitgeverij voor een recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie

Plaats een reactie