Nederlandse boeken, Recensies

Welkom in de gesloten zorg

Welkom in de gesloten zorg

David Steenmeijer

Harper Collins

28 juni 2024 by Antoinette

Waardering: 4.5 uit 5.

Welkom in de gesloten zorg sprak mij direct aan omdat ik zelf uit de zorg kom en onze jongste dochter nu ook in de (gesloten) zorg werkt. Ik was heel benieuwd hoe David Steenmeijer dit thema vanuit zijn eigen praktijk zou gaan delen met de lezer. Een serieus onderwerp waar veel mensen niet echt weten hoe moeilijk en fragiel deze zorg is. Was ik na het dichtslaan enthousiast over Welkom in de gesloten zorg?

Iedereen weet dat in Nederland zorg is voor mensen die niet meer thuis kunnen wonen. Wat niet iedereen realiseert, is dat de personeelswisseling groot is en de continuïteit niet altijd gewaarborgd kan worden met een vast team. Maar wat betekent dit voor de bewoners c.q. cliënten die afhankelijk zijn van de zorg? Kent de leiding jou goed genoeg om je de juiste begeleiding te geven en een band met je op te bouwen? Mijn zorgervaring met cliënten is alweer een tijdje geleden, maar destijds waren we met deze vragen ook al bezig. Want soms had je een goede klik met een cliënt en bouwde je echt wat op en maakte je het verschil, maar als je weg ging viel dit voor de cliënt weg. Nu ook de zorg is veranderd en de mensen mondiger zijn geworden, is de dynamiek misschien nog wel sterker. Maar hoe ga je hiermee om als cliënten dit fysiek uiten? Is dit dan agressie of zit er meer achter deze vraag? Hoe kun je dan toch de cliënt begeleiden en met hem een vertrouwensband opbouwen?

Al deze vragen komen in dit boek aan bod op een respectvolle manier. De situatie wordt goed geschetst vanuit zowel de hulpverlener als de zorgvrager. De zorg in Nederland lijkt heel goed geregeld maar de werkelijkheid is anders. De zorgvragers moeten zich vaak aan het lot schikken om als rustig over te komen, maar wat als je dit niet kunt? Ben je dan opeens een moeilijke cliënt en is je zorgvraag dan complex? Ik las Welkom in de gesloten zorg met veel interesse. De zorg is voor zorgvrager niet altijd even makkelijk en ik herken het van destijds van mijzelf, maar hoor het ook van mijn dochter? Wat werken er veel mensen met plezier en passie in de zorg, maar wat wordt het ze anderzijds lastig gemaakt met continue veranderde regels en strenge geldstromen.

Complimenten aan David en Mich over hoe ze open en eerlijk dit boek hebben geschreven. Het is geen vingerwijzende boek, maar juist een openminded boek over hoe complex de zorg is voor alle partijen. Maar zolang er hulpverleners zijn die met hart en ziel kiezen voor de zorg, blijft het hart kloppen van de zorg. Dat er wat moet veranderen is al jaren duidelijk, maar zal dit boek hier een van de eerste stappen in zijn?

4 welverdiende sterren voor Welkom in de gesloten zorg. Ik heb dit debuut vol passie gelezen en kan niet anders dan David en Mitch dankbaar zijn dat ze dit boek hebben uitgebracht.

* Disclaimer: met dank aan Uitgeverij Harper Collins voor een recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie

Plaats een reactie