Nederlandse boeken, Recensies

Zwaluwdans

Zwaluwdans

Jet Nijland

Uitgeverij Ellessy

Februari 21, 2022 by Antoinette

Waardering: 4 uit 5.

Zwaluwdans is het debuut van Jet Nijland en de sprekende cover nodigt zeker uit om het boek te willen lezen. Maar wat zal Elisa kunnen verwachten als ze naar Sevilla gaat waar haar vader haar een huis heeft nagelaten? Zal ze haar vader, die helaas is overleden en nooit in haar leven was, toch nog een beetje leren kennen?

Elisa krijgt na het overlijden van haar moeder onverwachts bericht van een notaris. Ze krijgt daar een brief en het nieuws dat haar vader haar een huis in Sevilla heeft nagelaten. Haar relatie loopt niet echt lekker en Elisa besluit naar Sevilla te gaan. Hier ontdekt ze dat haar vader een bekende is geweest en mensen nog steeds zijn muziek draaien.

Afwisselend neemt Nijland de lezer dan mee is twee tijdsperiodes. Elisa haar verhaal speelt zich af in 1974 en die van haar vader Fernando (Nando) speelt zich af rond de jaren 1930. We leren hem kennen als kind en lezen de ontwikkeling naar zijn bekendheid en zijn liefde voor een vrouw die beneden zijn stand is.

Langzaamaan verweeft het verhaal zich tot een ontknoping. Ondanks dat het verhaal zich in het verleden speelt, had ik het gevoel dat Elisa haar leven zomaar ook in deze tijd zou kunnen verlopen. Nijland weet door afwisselend te schrijven in de tijdsperiodes en vanuit verschillende personages het verhaal tot leven te wekken. Hierdoor krijgt de lezer een onderhoudend verhaal te lezen die zeker vermakelijk is.

Nijland laat met Zwaluwdans zien dat ze een auteur is die een goed verhaal weet te schrijven. Ze brengt de relaties, liefdes, verleden en heden goed te verweven tot een sterk verhaal. Ook speelt de flamingo en de gitaar een belangrijke rol in dit onderhoudende verhaal. Na het lezen kan de lezer dan ook niet anders dan concluderen dat de titel goed is gekozen. Verschillende malen wordt de zwaluw betrokken in het verhaal. Nijland heeft dit prachtig gedaan wat mij betreft.

Ondanks dat het boek een historische roman is, kent het zeker ook feelgood. Vooral het verhaal van Nando met Neva vond ik echt goed uitgewerkt en laat zien wat klassenverschillen kunnen doen. Neva groeit namelijk op als zigeuner en haar moeder is werkzaam als huishoudster in het huis van Nando, waar Neva ook werkt.

Ik heb genoten van Zwaluwdans. Voor mij was dit debuut van hoge kwaliteit en is Nijland een auteur om in de gaten te houden. Een aanrader wat mij betreft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s