Nederlandse boeken, Recensies

Tuurtje Tiestje

Tuurtje Tiestje

Dries Gilliaert

Ambilicious

10 juni, 2024 by Antoinette

Waardering: 4 uit 5.

De Vlaamse Dries Gilliaert heeft met Tuurtje Tiestje een persoonlijk verhaal geschreven over het leven met ASS. Wat betekent het hebben van autisme in het dagelijks leven? Met dit kleine boekje neemt hij de lezer mee in zijn persoonlijke verhaal, Maar is dit boek geschikt voor jong en oud?

Gilliart neemt de lezer in Tuurtje Tiestje mee in zijn leven met autisme. In maar 102 bladzijden geeftt dit compacte boekje een duidelijk beeld wat autisme betekent in het dagelijks leven. Een verhaal die heel interessant is voor jong en oud en misschien zelfs wel op scholen geïntegreerd kan worden om een duidelijker beeld te krijgen wat ASS is. Omdat de auteur zelfs gediagnostiseerd is met ASS weet hij als geen ander hoe het is om te leven met autisme en hoe duidelijkheid zo belangrijk is in het leven. Ook al manifesteert autisme zich per persoon anders, het geeft een goed beeld van hoe het leven met autisme kan zijn.

Voorheen heb ik gewerkt met cliënten met autisme en Tuurtje Tiestje benadrukt hoe belangrijk rust, regelmaat en structuur is voor mensen met ASS. Hun leefwereld is echt anders dan van mensen zonder ASS en dat vraagt van allebei de personen wat. Want een ieder dient zich aan te passen aan elkaar en daar gaat het vaak in mis omdat men elkaar niet begrijpt.

Tuurtje Tiestje is gemakkelijk geschreven al kent het voor de jonge lezer wel af en toe woorden die misschien lastig zijn te begrijpen. Maar de prachtige illustraties van Mieke Drossaert zijn echt heel passend binnen dit prachtige boekje. Ook al wordt dit boek geschaard onder jeugdboeken, ik zou zeggen dat het voor volwassenen ook een heel helder en duidelijk boekje kan zijn om meer (in)zicht te krijgen in wat ASS is en wat het betekent voor het dagelijks leven.

Complimenten aan Gilliaert voor hoe hij Tuurtje Tiestje heeft vorm gegeven. Het is een duidelijk en verhelderd verhaal geworden zonder er al te veel woorden aan te besteden. Het geeft vanaf begin tot eind duidelijk weer wat ASS oftewel autisme voor de persoon betekent, maar ook voor zijn omgeving. Ik geef graag 4 welverdiende sterren aan dit persoonlijk verhaal die hopelijk een heel breed publiek mag gaan bereiken.

* Disclaimer: met dank aan Uitgeverij Ambilicious voor een recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie

Plaats een reactie